Menangguk Di Air Keruh


assalamualaikum.....

hr ni mmg totally takdak idea apa yg nak ditulis kat sini....since pikiran pun agak tak tenang...rs nya better kalo wat luahan perasaan jer....

mcm yg dibincangkan dlm post sebelum ni berkenaan dgn tanggungjawab tu....bkn la saya nk memandai...sy tau...saya pun manusia biasa...hamba Allah yg masih banyak kekurangan....tujuan tulisan tu adalah untuk kita sama2 muhasabah diri kita....bukankah kita diseru supaya sama2 mengingatkan antara satu sama lain...so...bg yg terasa tu...sy mohon maaf dan sy mohon supaya sama2 la kita sedar ttg apa yg berlaku dalam idup kita selama ni....dan kalo kita perlu berubah ke arah kebaikan...lakukan lah....

kalo sblm ni byk dibincangkan ttg tanggungjawab...kali ni nak sentuh sket berkenaan peribahasa MENANGGUK DI AIR KERUH.......kalo dr segi bahasa....ia bermaksud...seseorg yang mengambil kesempatan daripada kesusahan orang lain....kalo dari segi logik kita tgk ek....slalu org nk menangguk ikan org carik tmpat yg air jernih...senang nmpak ikan....ini tak...air tu dh la keruh....dah tak nmpak color dh.....lagi ko nk menangguk kat situ.....mana nk nmpak ikannya....mcm saja2 ko g cari pasal...menambah susah...tunggu la air tu jernih semula kalo nk menangguk pun....lebih kurang camtu la logiknya kalo ikut my point of view...hehe...

perbuatan MENANGGUK DI AIR KERUH ni sepatutnya di elakkan la....bila org ada masalah...jgn la kita menambah masalah org tu lagi....tak kan takde langsung perasaan simpati dalam lubuk hati kita...dah tak wujudkah perasaan kasihan sesama insan...bila dengar kawan/kenalan/sedara atau sapa saja bermasalah wajarkah kita menambah masalah pada dia....

sepatutnya kita tlg dia...kalopun kita tak mampu nk tlg dia selesaikan masalah tu....tlg jd pendengar pada masalah tu...org...bila ada masalah...tak semestinya dia nak org lain tlg selesaikan...tp at that time....dia perlukan somebody yg blh dgr msalah dia....ttg nk settlekan kdg2 dia blh wat sendiri...cuma dia nak luahkan apa yg dia pikir n rasa pada waktu tu....

so tak wajar sgt la kalo kita sibuk nak ambil kesempatan n menyusahkan org bila dengar org ada masalah....jgn menambah masalah n beban yg ditanggung org tu...kesiankan la dia...

sebagai contoh...seorg wanita baru selesaikan masalah rumahtangga nya dgn cara penceraian....jd kekadang bila ada kwn2 yg bertanya....dia akan luahkan sekadar yg blh....kwn2 yg mendengar ni kebanyakkannya mendengar n menasihatkan ke arah kebaikan...seperti menyuruhnya bersabar n tabah dalam kehidupan....tp dalam ramai2 kawan...ada la sorg hamba Allah berlawanan jantina ni.....yg dah punya keluarga...isteri dan anak2....mula2nya konon bersimpati....tp kemudiannya...nk 'menumpang kasih'....nk jd 'kwn rapat'....wahai hamba Allah...tidakkah kau terpikir tindakan ko tu bakal menyusahkan wanita ni....ko dh tau dia br selesaikan masalah yg dh lama ditanggung...yg dh hampir membuatkan dia jadi gila....nape ko nk menambah masalah dia lg....Allah dh bg ko tanggungjawab, anak bini....jaga yg dh ada tu cukup la...ko tak pikir ker...dia br je selesai...ko wat gini lak...camna kalo bini ko tau.p serang wanita ni....tak pasal2 wanita ni yg jd mangsa kan...pada masa tu ko pasti tak ngaku yg ko sebenarnya mulakan sume ni...apa yg ko akan cakap ialah...wanita ni yg goda ko....sedarkah ko tindakan MENANGGUK DI AIR KERUH yg ko wat tu sebenarnya menyusahkan keadaan...wahai hamba Allah...sedarlah diri tu....

kita sebagai manusia yg dianugerahkan akal fikiran patutnya dapat pikir dgn baik....kita kena igt...manusia ni sebaik2 kejadian sbb dikurniakan akal fikiran...lembu pn kalo Allah bg dia akal dia mesti nak..tp manusia yg ada akal ni tak tau nak manfaatkan.....korg yg ada akal tp rs tanak gunakan dh...blh la wat sedekah jariah...bg akal ko kat lembu.....drpd akal n otak korg tu berkarat lam tempurung kepala...dapat gak pahala sedekah kurang2...so pikir2 kan la....

p.s.. gambar - kat cherating 2008 with my brother....bila perasaan kita rs unhappy....letak gambar kenangan yg best...yg blh meceriakan kembali suasana dalam diri...

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak