Banjir Lagi......2011


assalamualaikum.....

setelah lama tak post hari ni akhirnya dapat gak wat entry lam banjir...huhu....actually pada masa ni air kat lam porch lum sampai 2 inci....agak2 lam 6 atau 7 inci lagi nak sampai lam umah....

alhamdulillah kali ni air naik lambat kalo nak banding ngan tahun lepas....sempat la nak wat persediaan....angkut brg...cari ration....charge nset...n laptop....(tu yg penting...luppp letrik takdak...bateri laptop lak takdak...mati kutu aku...)...hehe....

pasal angkut barang ni....ni adalah satu bab yg amat meletihkan waktu banjir....baru jer cadang nak wat tempat simpan brg tinggi2...lum sempat wat...dh banjir datang.....cobaannnnn.....whatever pun...atas pengalaman yang lepas.....kali ni dh prepare dh brg yg kena angkat....in case air masuk lam umah..... n tak lupa brg2 penting....simpan kat tempat yang selamat....lg satu...readykan brg2 keperluan in case kena pindah....(minta2 tu tak yah la).....

kalo dulu banjir 5 tahun sekali.....ni dh jadi 5 bulan sekali.....kalo nak dikaji dari segi persediaan menghadapi kemungkinan banjir ni nampak cam nak salahkan pihak2 tertentu lak....tapi logiknya apakah ikhtibar dari banjir 2010, 5 bulan yang lepas....lagi satu kalo kita ronda di seluruh negeri ni kita akan dapati projek pembangunan yang _______..... entahlah....sometime kita rasa yg JALAN baru yang dibina tu kalo takdak pun takpa..jalan lain dah banyak dh... n apakah rasionalnya pembinaan jalan tu.....n kalo kita sedar...banjir mula berlaku sejak jalan2 yang baru tu wujud.....

saya bukan blajar lam course pembangunan bandar ni....saya cuma guna logik akal n sedikit pengetahuan am yg ada.....bg yang terasa tu...saya minta maaf banyak2...ambil sume ni sebagai satu pandangan dari seorang penduduk tempatan yg kdg2 lbh mengerti mengenai tempat tinggalnya ok...jgn marah ekkk.....

k la....nk kluar wat tinjauan banjir jap....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak