Bestnya Pangkor......

assalamualaikum......

lama dah janji nak wat entry pasal bercuti kat pangkor ni tp lum kuar2 lagi kan...hehe.....bkn per...blk dari pangkor hr tu kan terus datang langkawi intebiu....n tetiba dapat lak..alhamdulillah...rezeki...tu yang tak sempat nak wat entry ni.....

aku p pangkor 17 april 2011 hr tu...kuar dari perlis lbh krg kul 9 pg.....bukan per yg kuar awal tu....ada bisnes mission sama....p singgah sungai petani cari kain untuk tempahan org nyer...target sampai sg petani 10.30...ye la time tu kedai dah buka...pastu menyinggah kat taman selat,butterworth lak......sampai kat swiss garden apertment...agak2 kul 3 lebih dah....pas solat....kuar jln2 kat kwsan swiss garden....cdg nak mandi pantai....tp panas lagi....so p makan2..n jln2 kat teluk senangin jer.....dan tak lupa cari stok makanan utk mlm coz sume dah malas nak kuar semula mlm tu.....lg satu mlm tu dah plan nk tgk citer "hantu kak limah" dari laptop adik.....masa kat sana mlm tu aku ada wat satu entry...kalo tak silap tajuk "cuti-cuti malaysia"....gambar ni kat teluk senangin....


sok paginyer kuar awal2 nak ke pangkor.....lepas sarapan kat lumut...terus p beli tiket....yg bestnya tiket sini untuk dua hala.....nnti kat sana tak yah kalut beli tiket nak balik dah.....dan lagi satu yang aku puji feri lumut ni....sebab dia tak delay cam feri langkawi....kalo kata jalan kul 10...kul 10 tepat kompem jalan.....kalo feri langkawi....semedang je delay.....15 minit tu biasa la....penah dekat sejam dia delay.....dia nak pack kan org betul2.....gambar ni kat lam feri....


sampai je kat pangkor kitorg sewa keta....RM40 je satu hari...plus minyak keta RM10....kalo naik yg van teksi tu dia charge RM80 utk 2 jam....rugi la plak....sbb kitorg 4 org je....lagi pun pangkor ni bukan besar mana pun....jalan tu je yang ada....kompem tak sesatnye......takde peta...takde gps pun blh jalan.....cume kita kena tau tempat2 yg kita nak pegi.......tapi kalo bg aku drive.....aku surrender la jgak...sbb jalan dia adventure giler......dasat dari jalan cameroon highland - tapah ko.....

destinasi kat pangkor....1st....stesen minyak....haha.....kang tersangkut keta atas bukit hambik....pastu terus ke teluk nipah....citer kat teluk nipah ni nnti aku wat entry lain...panjang jugak la....pastu jalan pusing bukit....ada la satu airport kat situ...pastu kitorg singgah kat galeri pangkor...kat situ banyak brg2 sejarah masa perjanjian pangkor n brg artifak yg dorg jumpa kat kwsan pangkor ni....

then kitorg p ke tempat jual hasil laut pangkor...byk gak la borong kat situ...nk bg sedara n kwn2...n utk mkn sendiri....gambar ni kat tempat hasil laut tu....aku cuba pakai crown sotong kurita...haha....

then......p satu tokong cina tgk ikan arapaima besar....rasanya besar ikan tu ada la dekat sorg budak darjah 6.....ada 6 ekor....skali masa tgh syok2 tgk....2 dari ikan tu bertembung....berkocak air....menjerit haku....haha.....sib baik org tak ramai kat situ....kalo tak...malu siot....hehe...tapi sayangnya photo ikan tu sume tak clear....sbb air kolam dia keruh.....lam gambar ni kat kolam ikan koi...sbelh kolam arapaima tu...abah snap gmbar ikan koi...koi pun koi la dari tak dapat langsung...hehe....
dan last sekali kitorg pegi kota belanda......kat situ pun tempat tinggalan sejarah masa belanda menjajah kita dulu....ni gambar kitorg kat meriam kat kota belanda tu....actually mulut meriam tu dorg dah simenkan.....ye la utk mengelak perkara yang tak diingini berlaku....

pastu terus balik ke lumut....singgah makan kat food court kat jeti lumut....n lepas tu terus ke teluk batik....ye la semalam tak dapat mandi laut...hr ni apa citer aku nak terjun laut gak....sejam pun jadi la.....aku n adik j yg turun laut....mak n abah 'dating' tepi pantai je....hehe.....kul 7 gak la br kitorg naik.....best sangat2.....ni gambar kitorg mandi laut.....


dan yg ni gmbar kat dataran hadhari teluk batik....ni gmbar last yg aku amik....lepas puas mandi laut......
on d way balik apartment tu terus singgah beli makanan....mlm letih yang amat sapa nak kluar dah.....awal gak la aku terbongkang mlm tu...adik tatau la tido awal ker lewat...tggu tgk bola pun blh jadi gak budak tu......

esok paginya...balik singgah taiping...cari kain.....n singgah penang...cari bhn kristal lak..kan aku dah cakap...aku ni kalo bercuti cam mana skalipun...mesti aku selit bisnes mission nya...hehe....tp kitorg blk awal gak.....kena sampai awal...sbb adik nk drive blk shah alam lak mlm kang.....

tu je la citer aku kat pangkor...nnti aku citer detail pasal journey @teluk nipah dan pasal swiss garden apartment ek....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak