sedia tak ??

assalamualaikum......

semalam dua berita sedih akak dapat...pagi2 datuk pada my office mate meninggal.....and malamnya akak dapat brita suami pada one of our staff meninggal lak....innalilllah.....semoga ALLAH cucuri rahmat ke atas mereka dan semoga keluarga mereka tabah untuk meneruskan kehidupan mendatang.....so kalo blh akak nk minta semua reader yg beragama islam sedekah Al fatihah untuk mereka.....Al Fatihah.......

biasanya bila kita dgr brita2 camtu...akan terlintas di fikiran....."masa dorg dh sampai...masa kita bila agaknya"....tp dalam masa yg sama pernahkah kita fikir....bersediakah kita untuk hadapi semua tu....

selain dari kematian sebagai jalan penamat kita....dalam hidup kita ni mmg slalu jadi perkara2 yg tak dijangka...yg tak dirancang.....unplanned event....selalu gak apa yg kita rancangkan tak jadi...sebaliknya hal lain yang terjadi.....mcm yg org slalu kata...kita hanya merancang ALLAH yang menentukan....kenapa kita tak dapat apa yg kita nak tu....jawapannya semua ada pada ALLAH...sbb hanya Dia yg tahua pap yg terbaik untuk kita....

tp sebagai manusia...adakah kita bersedia kalo apa yg kita rancang tu tak berjaya....bersediakah kita menerima kegagalan tu...redhakah kita dengan apa yg berlaku....dan adakah kita ada plan kedua (backup plan) kalo plan pertama kita gagal.....

akak taknak tgk org lain....but nk amik diri akak sebagai contoh....apa yg berlaku pada akak baru2 ni....before this ada something yg akak dh plan....but suddenly...apa yg dirancangkan tu gagal.....masa tu akak btul2 dah buntu.....bukan apa...coz masa tu akak betul2 tak bersedia hadapi kehilangan tu....n akak pun seriously xde plan lain selain tu.....tu yg wat akak blur n hilang mood.....

that's why i need a time to motivate myself  and restructure my life.... it's take almost two month for me to be fully ok....semua ni xkan berlaku kalo awal2 akak dh pikir "kalo aku gagal"....tp biasalah sebagai manusia....kita ada kelemahan gak...dan kadang2 kita ni lalai....

cuma akak bersyukur...bila berlaku camni...sekurang kurangnya lain kali akak lebih berhati2...akak kena sentiasa besedia....bersedia sekiranya berlaku sesuatu yg tak dirancang....bersedia untuk redha dan tabah menerima segala ketentuan.....bersedia untuk teruskan hidup macam biasa...dan yg penting skali bersedia dengan plan lain yg diharapkan boleh berjaya....

harap2 korg pun amik ikhtibar dari apa yg berlaku pada akak.....jgn terlalu yakin dgn apa yg kita rancangkan...dan sentiasa bersedia dengan segala kemungkinan....hope jadi pengajaran untuk semua.....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak