assalamualaikum....



Salam Maal Hijrah 1434 untuk semua reader hanimliznim....kalo td akak cuma sempat post doa awal tahun n akhir tahun....kali ni sempat la nak menulis sket....

mulai maghrib td...dah makin bertambah la setahun lagi.....bila sebut tahun baru ni....mesti ada yg akan kaitkan dengan azam baru.....but for me....akak x ske nak citer lebih2 pasal azam ni....biarlah korg set sendiri azam korg...untuk akak....mmg akak ada set beberapa azam untuk akak capai thn 1434 ni.....ada yg carry forward azam thn lepas (huhu)...and ada gak yg dah upgrade....biasa la....kita juz merancang...mungkin ALLAH belum izinkan akak capai azam tu kn.....tp akak hrp thn ni akak dapat capai apa yg akak target tu....

lg satu...bila masuk bulan Muharram ni....kita mmg dah dimaklumkan tentang amalan2 sunat yg boleh kita wat....td akak dah search.....n ni info yg akak dapat....akak amik dr beberapa web n akak summarize...

1. Berpuasa pada 1-9 Muharram
2. Berpuasa pada 10 Muharram (hari Asyura)
3. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya
4. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3x
5. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3x

berkenaan doa awl n akhir thn ni...td ada la akak tgk org share kat fb....dorg ckp Rasulullah x penah ajarkan doa khusus untuk doa akhir n awal thn ni....tp dorg ckp kita blh la berdoa dgn lafaz apa sekalipun selagi doa tu tak bercanggah dengan syariat termasuk doa untuk dirahmati dan dilimpahi rahmat untuk tahun tersebut....so dorg question sama ada amalan kita baca doa awal n akhir thn ni camna....

bg pendapat akak la....td masa akak tgh search doa tu....mcm2 doa yg akak jumpa....suma tajuk doa awal n akhir thn gak.....tp lafaznya lain2...cuma tetap ke arah kebaikkan untuk thn tu...maksudnya x samalah lafaz tu satu sam lain....bukan nya ada yg khusus.....bg pendapat akak...doa yg di share di web, fb n even dalam buku sekalipun just sebagai panduan bg kita.....kita blh la doakan yg lain...

tp apa pun akak tetap nk minta pendapat dan pandangan org yg lebih arif dalam hal ni....biar kita jelas tentang ni...tanak la kalo kita wat benda yg x sepatutnya.....cuma wat masa ni akak tak pasti pasal ni n akak nk sesapa yg pandai pasal ni tlg akak clearkan hal ni....ok...

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak