pengantin 12 tahun jadi isu

assalamualaikum

hari ni still lagi berblogging atas katil demam campak....huhu...belum lega lg....tp alhamdulillah... tak teruk sgt...memula ingatkan campak besar....tp after 2 3 days....rupa2nya campak kecil ja....but still gak teruk...coz banyak naik kat kawasan muka....kecik2 pun campak tu, muka akak dah berbiji2 dah....kat tempat lain naik gak.....tapi tak teruk sangat...cuma gatal2 ja.....

dalam tempoh quarantine ni...akak langsung tak kluar umah.....senang kata tak pijak tanah n tak kena matahari la.....cuaca skang ni pun tak menentu.....hujan panas ikut dan ja....tgh panas elok2 tetiba ujan....tu yg bahaya tu....so terpaksa la berkurung lam umah...wat aktivity indoor je.....aktivity indoor akak biasa la....reading...internet surfing....and crafting la.....as i am not expected nk cuti lama camni...akak x bw blk byk la akak nyer craft material....so kena guna apa yg ada kat sini ja la.....

salah satu yg kompem akak baca setiap hari ialah news....sblm ni kutip baca yg minat ja....skang ni....dah dekat satu paper tu akak baca...hambikkk......salah satu berita yg menarik perhatian akak ialah berkenaan pengantin bawah umur....kes yg berlaku di kulim ni mmg menarik minat ramai....bg yg belum tahu berita ni...korg blh refer sini..... Metro - Pengantin Budak

akak bukan nk kalut dorg kahwin...dah sampai jodoh nk wat camna....soal jodoh ni ALLAH punya urusan....bukan kita.....tp apa yg akak nk komen kat sini berkenaan org kita....berkenaan pandangan masyarakat pada pasangan pengantin ni.....td akak terjumpa satu article kat blog sozcyili..... korg refer sini.....sozcyili

pelik la dgn manusia2 zaman skang ni...apa yang org lain wat sume tak kena....semua nak dikomen negatif....cuba la pikir yg positif.....cam kes bebudak ni....mmg la kalo diikutkan ada baik n buruknya kahwin dalam usia yg terlalu muda ni.....walaupun zaman dulu kala kenanyakkan dah kahwin dalam usia ni...tp dalam zaman IT ni.....yg penuh cabaran dan dugaan dari alam nyata dan maya ni...kalo tak tahan dugaan mcm2 blh berlaku.....jangankan yg muda2...yg dah berusia pun ramai yg kecundang.....

tp kita jangan la salahkan keputusan dorg lak....dalam Islam pun perkahwinan tu sah...wali pun bagi kebenaran....bapa budak pompuan tu yg suh dorg kahwin coz tanak dorg terlibat ngan menda tak elok....jangan la nak kata dia gatal lak....memang la diakui tindakan dia ikut budak laki tu blk umah cam kurang matang sket...tp bila suma tu berlaku family dia dh ambil tindakan untuk kahwinkan dorg so settle la....

pastu ada lak yg kata perkahwinan dorg tu tak akan tahan lama...sbb kahwin muda n tak matang n belum betul2 kenal dunia la....helllooooo....bila masa lak korg jd tuhan....wat keja2 tuhan ni...memandai ja dok judge org....dah tu siap wat ramalan utk jodoh korg lagi...korg tatau la salah bg kita org Islam utk wat ramalan2 ni suma....astagfirullah......

cuba2 la bw berubah sket....even kita tak suka dorg tu kahwin muda dgn apa alasan skalipun....blh tak jgn komen yg terlalu negatif sgt....bkn pa...kalo kebetulan bebudak tu baca sume ni.....blh mempengaruhi minda dorg....korg gak yg cakap dorg x matang...so bila x matang ni....dorg akan mudah absorb apa yg org kata....korg paham tak....

apa salahnya kalo kita doakan kebahgiaan dorg.....doakan supaya dorg mampu harungi hidup berumahtangga....doakan dorg tak lalai dlm tunaikan tanggung jawab berkeluarga....dan doakan supaya dorg tak akan terpengaruh dengan unsur2 negatif zaman akang ni....

apapun akak doakan supaya suma org yg suka bg komen2 negatif tu semoga berubah...semoga ALLAH lembutkan hati dorg supaya dapat berfikir dengan lebih rasional sebelum memberi komen yg melibatkan org lain....

salam

Comments

  1. semoga berkekalan jodohnya...jom semarak cinta di Galeri Malam Pertama Cameron Highlands hanya di MARDI Station CH

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak