Demam Campak

assalamualaikum....

semalam akak dah selamat sampai di kangar after a long journey...maunya tak lama....feri delay (refer my last entry)......kul 7 lebih baru sampai kangar....hadooihhhh......

kalo krg prasan lepas wat antry salam maal hijrah tu...akak xde entry but smpai smlm kn...actually akak sakit kepala plus demam panas sejak hari khamis....jumaat pn lum lega lg....panas sgt.....smpai tatau nk watpe....so akak search lam internet la cara2 rawatan...n alhamdulillah temprature turun sket.....

pg smlm rs cam ok sket....walaupun bukan sepenuhnya....but sadly bila bangun pagi ni....dengan cuaca yg agak panas...akak rasa cam gatal2 kat badan....bila belek2....ada byk biji2 kat merata2 badan....akak terus refer ngan mak n abah n dorg ckp tu CAMPAK !!! My God !!! dorg suh p cek kat klinik pg ni gak...so lepas breakfast...akak cepat2 siap n p carik klinik yg buka pg2 ahad ni....

alhamdulillah.....dapat la jumpa doktor...n the doctor confirm that it is a chickenpox!!!! oh no...tu ja yg akak tercakap bila doktor tu kompemkan td....sedihh....doktor tu tak lupa bg tips2 yg akak kena follow utk cepat sembuh....n dia bg akak MC 10 hari coz ni campak besar n akak mmg x blh direct contact ngan org lain terutamanya org yg blm penah kena campak n kanak2....huhu.....anyway TQ doc.....

so blk dr klinik singgah beli ayam...nk wat sup....but lupa nk beli air kelapa....takpa la...blk masak sup dulu...then ptg bila abah kluar baru la abah tolong carikan air kelapa.....

akak ada gak search internet utk dapatkan tips2 cara rawatan demam campak ni terutamanya menurut Islam....antara yg akak dapat ialah 3 bacaan utama yg kena amalkan iaitu Surah Al Fatihah, Selawat Syifa dan Ayat 21-24 Surah Al Hasyr (Lau anzalna...)....then kena makan sup ayam....minum air kelapa.....ada gak kena guna daun mambu/semambu

pantang larang pn banyak....ni yg letihnya....x blh direct contact ngn org ramai...x blh kena ujan....nk kluar kena cover.....x blh mkn mkanan yg sebabkan gatal....

whatever kena ikut gak la...kalo x lambat lega.....dorg cakap camtu.....demi untuk sihat semula n x mo parut byk2....akak akan cuba sedaya upaya....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak