budak tak sedar diri (part 5: belum matang)

assalamualaikum.....

sambungan btsd...part 5.....geram sangat ngan perangai x senonoh budak tu...so x sabo2 akak nak abiskan sampai part 9 citer dia....

akak nk korg ingat..tujuan akak citer benda ni bukanlah nk mendedahkan keburukan dia atau nk buka aib dia....but supaya korg boleh berhati2...berhati2 supaya x kena dgn dia ni or manusia lain yg sepesen dia ni....akak harap korg x menerima nasib sperti akak dah....

ok la....akak ingatkan ambik budak 18 tahun ni senang la sket nk bela...rupanya lebih menyusahkan...kalo akak tau nk jadi camni baik akak ambik budak umur 18 bulan ja....yg masih rebung.....ini ambik yg dah jadi buluh....nak lenturkan dah tak boleh....dah la buluh....buluh keras lak tu...huhu....

masa memula dia sampai umah akak n buat pernagai x semenggah tu...kitorg assume yg dia budak2 la...standard perangai budak2 kot....abah ckp (berdasarkan pengalaman as a teacher)...abah rasa dia ni x matang 2 tahun berbanding usia dia....but bila hampir sebulan dia ngan kitorg...rupanya dia x matang 6 TAHUN berbanding umur dia.....kalo korg x phm, meh nk explain.....umur dia skang 18 tahun...but tindakan n pemikiran dia cuma setakat budak berusia 12 tahun jer....otak budak darjah 6 je beb....

bila dipikir2kan semula betul la apa yg abah cakap tu...perangai yg dia wat tu mmg budak2 sekolah menengah x buat dah....akak tgk cousin2 akak yg sekolah menengah pun x wat perangai camtu....

kalo korg dah baca part 3....tajuk merapu merepek tu....akak ada citer berkenaan kucing kan....ni hah akak copy paste ayat tu...kalo nk baca full story korg baca kat part 3 ek....

1. asyik ckp nk tgk kucing....pastu nk bela....bila mak ckp x blh coz nnti berak rata2 kat umah jiran dia blh ckp pe tau..."takpe la...kita ikat kat pokok mangga kat luar umah"...gila hapa....ko ingat bela kambing ker....asal jumpa kucing je..."comel...comel...."even kucing kurap.....

sebenonyer...sejak hari 1st dia mai umah akak lg...kitorg dah stress pasal kucing ni....masa abah g jemput mak n dia dr bus station, dorg terus g market n food court dkt market tu utk beli makanan...abah citer....masa sampai kat situ...dia terus g kejar kucing....org yg ada kat situ sume pandang...ye la...kalo budak kecik takpe ko...ni dah beso dok kejar2 kucing...YA ALLAH...malunya....

pastu everyday asyik ajak kitorg p food court tu...mula2 nk ajak p ambil nk bela....but bila ckp x blh bela...nk ajak p tgk ja....giler kot kitorg nk p malukan diri sndiri kat situ lg sekali....

masa meniaga kat kelab golf (event: royal golf celebration).....masa lunch tu...blh lak dia letak makanan dalam plate foam tu...n terkejar2 kucing KURAP kat situ nk bg mkn...org ramai n kwn2 meniaga sume tgk!!! stresssssss......blh tak korg bayangkan budak umur 18 tahun bw plate foam n kejar2 kucing....malu siottt......

lg perangai x matang dia ni ialah suka nk ulang2 satu2 hal tu...dah la benda tu merapu merepek...ulang berkali2...sakit otak nk dengar....contoh cam kes lemang....even dah ckp x blh nk wat..senang je dia ckp "cari la"....mcm la ko tau hutan mana yg ada buluh tu...kalo akak tau hutan2 kat sini, bkn akak cari hutan yg ada buluh, tp akak akan cari hutan yg ada harimau, biar ko mampus......kitorg ckp gak yg kitorg x pandai wat lemang..coz kat sini kitorg wat ketupat palas....dia ckp xpe la...dia tau wat...hotak ko tau....ckp je lebih....sume tu nk myusahkan mak jugak akhirnya...ko cam biasa la...wat sket2...pastu tinggalkn....

ni lagi satu.....wat something x blh nk focus....ye la...dah minded pun taraf umur 12 tahun je....x blh nk focus sesuatu keja...wat kejap...lum habis tinggalkan...beriya2 sat je...contoh...bila p pasaraya...sibuk nk pegang troli...bila letak barang byk...berat...mula lah..."tak nak la tolak, tak larat..."....sama gak kalo tolong kat dapur...memula siap ckp dia nk masak....last2 tlg potong bwg pn x siap...dah p bergayut tepon...dah ilang focus....masa tolong wat barang lam kedai pun sama....bukan focus 100% pun...tangan sebelah sibuk ngan phone je....

yg wat akak sakit hati lg satu pasal dia ni ialah x reti jaga barang....masa dia dtg umah kitorg...dia tertinggal berus gigi kat umah mak dia....ok la...kitorg belikan....masa nk ke umah makcik (kitorg tinggalkan dia kat umah makcik masa kitorg g bandung) dia x bawa berus gigi lak...sampai sana dah kena bli yg baru....masa nk blk dr umah makcik dia hampir tertinggal berus gigi, pencuci muka, jeans, tshirt, brooch....sib baik akak n mak nmpak...mak suh dia kutip barang2 tu....once dah sampai umah...dia sedar yg dia TERbawa blk sikat makcik....haisshhhh...letih la kalo kita ja nk kena jadi reminder dia....

akak dah citer lam part 4 citer gedik2 dia kan....mesti korg dah baca pasal ashraf kan...masa dia mula2 dtg sini...bila budak ashraf tu sms dia tanya something...mesti nk tanya kitorg....cthnya...budak tu bgtau dia mkn budu...japgy si btsd ni tanya la...''budu tu camna ek''....pastu kitorg p umah sedara kat kuala perlis....org jamu mkn kuih...."ni kuih apa ek....nk bgtau ashraf"....hellloooooo.....kalo nk sms...nk bercinta...ko dengan dia je la...yg ko nk tanya kitorg sume2  hal....nk bgtau budak tu pe hal....nmpak sgt perangai budak br nk up....overexcited cam tak penah jumpa jantan...cam org len x penah kwn ngan jantan....kalo org yg mature la...even umur sek men....nk sms dgn bf org x tanya family kan....

nmpak sangat la perangai budak tak matang....suka nk cari perhatian...nk menunjuk2......masa memula dtg sini ( 2 3 hari pertama) suka sangat wat bunyi pelik2...cam kambing la....lembu la...bunyi b**i pun dia wat....mula2 tercari2 la bunyi menantang apa...tgk2 dia yg wat...bila kitog tgk...tersengih2.......gilooo....cam nk penampau je....nk cari perhatian la tu....pastu mak tegur ckp yg umah ni bkn zoo....dah benti la wat perangai banggang tu....

kalo org yg dah matang + ada otak....mesti korg tau hukum agama pada usia 18 tahun kan....abah p solat jumaat kat masjid terapung kuala perlis...korg tau dia blh ckp per..."minggu depan nk ikut la abah p solat jumaat".....abah ckp mana ada org pompuan p....dia ckp"takpe la...nk ikut jgk"...tak reti bahasa sungguh.....dok seminit abah mula keluar2kan hujah2 hukum islam la.....baru padan muka... :-p kalo org yg matang...takkan nk ikut p solat jumaat...haishhhhh......

ok la..akak dah ngantuk giler ni....nnti akak sambung part 6 yer....nnti akak citer nape kitorg benci sangat dengan btsd ni....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak