Bebel...bebel....bebel....


assalamualaikum.......

alhamdulillah...banjir disini (Taman Bukit Kaya) dah makin reda....tapi still tak dapat kluar ke mana2 dengan keta lagi....since keta masih di parking kat tempat tinggi yg di block oleh keta org lain....kalo nak kuar mana2 kena jalan kaki je...di sebabkan semalam dah 2 kali jalan kaki...hari ni tak nak gi mana2 lah...

tetiba teringat nak bincang pasal satu topik ni....BEBEL.....sesetengah orang dah jadikan bebel ni hobi dan tabiat hidup...tiap2 hari membebel...buka mata pepagi...buka la mulutnya....nak tunggu mulutnya tutup...tunggu la matanya tutup malam karang....hehe....ada gak lam masyarakat dorg panggil "radio bergerak"....

yang peliknya...ada je topik n idea untuk dibebelkan..kira kreative gak la hamba Allah yg membebel ni.....nampak muka laki nak bebel...nampak muka anak pun bebel....kadang2 bila dia goreng ikan terhangit...blh lak dia bebelkan diri sendiri....ishhh...tak paham aku.....

bagi org yg dah biasa hidup dari kecil dgn org yg membebel ni tak per la....tapi bagi org yg tak biasa....tensen ngkooo....my mum bukan jenis bebel...dia kalo tak puas hati...dia cakap sekali je...then aku kena guna kepala otak aku sendiri la nk settlekan...dia tak kan ulang2 ckp sesuatu...aku dh biasa dr kecik dgn keadaan camtu....so sbb tu aku tak blh terima org yg suke bebel....terutamanya bebel mengenai sesuatu yg tak logik....cthnya...kejut anak bgn subuh...bila anak tak bgn mula la ckp "elok la ko jd org parti ____,org parti tu bkn solat"...Ya Allah...anak cucu ko yg tak bangun sembahyang...yg ko nak kait dgn parti politik segala tu awatnya...ko pi cek ke umah sume org yg parti tu....tak logik tulll....

ada gak yg tgk tv pun bebel....cam org lain tak reti tgk tv...sibuk ja dia nak citer....macam org lain takde otak nak paham drama tu...."si A ni bini si B...B ni dh kawin lak dgn C.....C ni pun satu dh la kawin dgn B (laki org), nak kawal dia sorg2.....bla...bla...bla....."......hellloooooo......aku nak tgk tv...bkn nak dgn ko bebel....pleaseeeee........sebelum aku plaster mulut ko...duk diam2 yek....

kalo kita kaji dari sudut +ve n -ve bebel ni......positifnya...ada yg berunsurkan nasihat....atau peringatan..tapi jgn melampaui batas...kalo lebih2 sangat pun org menyampah......kalo dari segi negatifnya banyak sangat.....sesetengah manusia ni menyalahgunakan kemahiran membebel dorg tu ke tempat yang tak sepatutnya.....ada yg memalukan org lain...citer keburukan family kita pada org luar....tak patut rasanya....benda yg mengaibkan tentang anak cucu pun dia slamber je crite kat org lain...patut ker...tak pikir ker malunya anak menantu ko bila ko wat gitu..

so marilah kita sama-sama muhasabah diri dan hentikan amalan membebel ni....demi untuk kepentingan bersama dan untuk tidak menambahkan tensen pada org lain....bg ibu2 yg dah berkemahiran tinggi dalam membebel...bila terima menantu karang....kontrol2 la sket yer....mana tau menantu ko sebelum ni tak penah dibebel...jumpa org cam ko...blh pecah otak dia karang....

p.s adalah lebih menenangkan bila melihat pemandangan yang indah dari mendengar org membebel.....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak