Insaf.....ikhlas x?

assalamualaikum......

actually akak xdak idea sbb tu semalam akak xdak update...dgn mcm2 hal yg berlegar2 dalam kepala akak semenjak dua menjak2 ni...ntah la...kadang2 tu hilang mood terus...

tp setakat ni....perkembangannya agak positif....hopefully this problem will be settle by tomorrow...mmg la bkn problem beso pun...tp still mengangggu otak akak ni....

dah la...kita lupa kan jap pasal problem tu....jom kita bincang pasal lain lak....pasal humanity gak la....n ada kena mengena gak la dgn benda yg sedang berlaku ni...hehe...x blh nk lari dr bincang pasal ni....

slalunya bila ada satu2 masalah berlaku....ada pihak yg bersalah n pihak yg teraniaya....n berlakulah konflik....bila konflik ni korg phm2 la....touture men'touture'....psiko2.....gaduh2.....dan biasanya berakhir dgn satu kemenangan atau dua2 x mengaku kalah.....haha.....

akak nk bincang pasal yg satu kemenangan tu.....bila ada satu pihak menang...satu pihak lg of coz la kalah....in some situation pihak yg kalah tu akan minta maaf....tp persoalannya di sini...ikhlas ka permohonan maaf tu....

ada org ckp...x yah la nk persoalankan keikhlasan org yg minta maaf tu lg...as long as dia dh minta maaf tu...maafkan ja la....yup...kita blh nk maafkan ja...tp kita kena pikir jugak utk jangka masa panjang....kena pikir kebarangkalian yg akan berlaku pada masa hadapan kalo dia belum betul2 ikhlas minta maaf dari kita....

dah biasa kita dengar org yg wat salah....minta maaf...but then ulangi kesalahan tu...itu maknanya...di belum betul2 ikhlas dalam mohon maaf tu....dia belum betul2 insaf sebenarnya....

apa yg akak tulis ni bukan la menhukum semua org secara total....akak akui ada insan yg benar2 insaf dgn kejadian yg berlaku dan betul2 minta maaf dan betul2 berubah....tp ada yg x....

so....kalo blh...jom la kita sama berubah....kalo berlaku sesuatu....insaflah dengan seikhlas hati....mohonla maaf tulus dr hati...

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak