Sedarlah.......


assalamualaikum......

entry ni sebenarnya episod sambungan dari entry  'tak sedar diri' yg akak dah post pg td.....akak rasa sesi mengentam dan memotivasi tu belum lengkap lg....that's why mlm ni nk tambah perisa lagi.....kita bg cukup rasa okeh.......

kalo td byk kita mengentam...kali ni meh kita sama2 pikir.....nk ajak korg sama2 pikir.....setuju or tak dengan apa yg akak nak bincang kat sini....berkenaan dengan sikap lelaki yg dah bergelar suami org.....sori akak bukan nk kata semua....benda ni mmg ditujukan pada yg tertentu saja...dan pada yg x berkenaan amik perkara ni sebagai ikhtibar dan elakkan dari berlaku dalam kehidupan korg....

okey la....bg pompuan.....kalo korg kat tempat akak...apa korg rasa bila sorg lelaki yg korg kenal atas urusan keja....yg tua dr korg...dia tau status korg (especially for those yg status cam akak ni).....lelaki tu suami org...tiba2 antar msg kaco2 korg...n also say 'sy bukan nk mengatal, tp sy perlukan teman'......eiiiiyerrrkkkkkkk......geli siotttttt.....sib baik akak tak muntah ijau bila baca msg tu.....

akak mmg tak phm dgn sesetengah lelaki ni....akak tak kata semua ek....coz ramai lg yg akak kenal x wat perangai gila cenggini pun...ramai yg ok ja...malah ada yg bersimpati......tp yg sesetengah ni yg menyakitkan hati.....tak paham betul la....apa yg dorg nak lagi....ALLAH dah bg mcm2 nikmat...dah bg isteri..dah bg anak2....tp masih blm puas lg.....nk gak cari kepuasan di luar....nk gak mengatal ngan org lain....masih belum bersyukur dengan apa yg ada.....

kalo kita tanya dorg ni....pihak suami2 ni...jawapannya....ikut sunnah....sunnah ni korg nak ikut sangat....sunnah Nabi yg lain korg wat tak.....x yah susah2 la.....just nak tau....rukun Islam korg lengkap tak.....syahadah...solat...puasa...zakat...dan haji korg camna.....kalo dah duit banyak sangat p la haji selagi mampu.....ni jangan kata nak p haji or umrah...nak hantar anak bini p kelas fardhu ain pun tak mampu...nk makan hari2 pun kena catu.....kan ka suami tu teraju dalam rumah tangga...suami kena didik anak isteri...kalo peneraju sendiri dah gelong...camna nak bentuk anak isteri...ya la....si suami sibuk nk ayat pompuan lain....mana sempat nak ajar fardhu ain utk anak bini kan.....

lg satu soklan mudah....kalo dah rasa nk ikut sunnah sangat2 la...dah sempurna ka amalan harian korg pada Yang Esa....amik yg plg simple...solat camna....mampu jd imam...dah betul bacaan dalam solat tu....dah hafal maksud bacaan2 dalam solat...jgn nnti maksud surah Al Fatihah pun tergagap....kalo setakat nak permainkan perasaan org lain...tanpa persediaan dah la.....korg kena ada persediaan ni dari segi mental.....ekonomi ...dan plg penting dari segi agama....

korg kena igt....nnti semua tu tu akan diperhitungkan oleh ALLAH...kalo nnti ALLAH tanya anak korg...nape x reti solat...dia cakap ayah x ajar...nape ayah x ajar...sbb ayah dok mengatal....sebijik jatuh atas batang hidung korg kan.....korg nak ker camtu.....korg dah di klasifikasikan sebagai ayah yg x bertanggungjwab.....suami yg x bertanggungjwb....korg jwb la sendiri dgn ALLAH...DIA dah bg korg masa...dh bg korg peluang....tp korg nk gak mengatal....tanak jalankan tanggungjawab sedia ada....

lagi satu...korg keja kan....n dari rezeki yg korg dapat tu...ALLAH dah peruntukkan...yg mana bahagian korg...bahagian isteri korg...bhgian anak2 korg n bahagian mak bapak korg.....camna kalo duit yg sepatutnya menjadi rezeki family korg tu...korg guna untuk mengatal ngn pompuan lain...walau sekadar satu sen sms ja...balasan yg ALLAH akn bg atas penyalahgunaan tu...hurmmmm.....DIA saja yg tahu....

masa korg nk mengatal tu...korg mmg x penah pikir pasal ni kan.....korg x penah pikir pasal masalah yg bakal timbul dengan tindakan bodoh korg tu....tambahan pulak korg dah ada anak bini....n pompuan tu plak dgn status 'dah penah kawin sblm ni'....kalo jadi apa2 la...masyarakat..n family bukan nak salahkan korg...suma akan blame 100% kat pompuan tu...walaupun pada hakikatnya...pompuan tu bkn nk kat korg pun....korg ja yg mengatal n terhegeh2 kat dia.....korg mmg takde otak sbb tak pikir sume ni.....

letih la akak nak mengentam slalu2 camni.....pikir la...guna logik akal...korg slalu berbangga bila ckp ALLAH bg korg 9 akal dan 1 nafsu......tp kadang2 9 akal yg korg ada blm tentu dapat pikir dengan sempurna untuk mengawal 1 nafsu..... cukup2 la nk mengatal....asal ada ja org tukar status....sibuk la korg nk amik kesempatan......apa kata tiap kali korg terasa  nak mengatal n nak wat jahat tu....korg cuba renung mata isteri & anak2 korg...guna 9 akal yg korg ada tu pikir....lengkapkah tangggungjawab korg...kesian tak tgk pengorbanan isteri korg....berbaloi ka dia berkorban utk suami yg bodoh n gatal cam korg....sedih x anak2 korg kalo terabai satu hari nnti...apa nasib dorg kalo apa2 terjadi disebabkan tindakan bodoh korg tu.....

renung dan pikirkan la.....

salam....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak