Value Added / Tambah Nilai

assalamualaikum......

smlm x wat entry....coz x sihat sket..... stomachache....plus xde mood....online pun kat phone je......tp x gak tdo awal....layan tv la...mcm2 la....hehe....

kalo nk ikut kan hrni pun not so ok...but blh la.....dh ada mood nk blogging ni....kalo korg prasaan dh lama akak x bincang psl bisnes ni on general kan...slalu kalo bincang bisnes ni mesti pasal my bisnes ja kan....so hari ni kita crita on general lak key...but sket2 menyelit pasal Liznim Kraf....

okey.....dlu akak penah bincang pasal be creative kan....kalo nak jadi usahawan berjaya kita kena kreatif kan...kena sentiasa cari idea baru untuk meningkatkan bisnes kan.....kena cari kelainan dari produk sedia ada...dan sentiasa ada pembaharuan dalam bisnes.....

dalam pada kita kreatif tu.....sometime kita perlu berikan tambah nilai untuk produk/service kita......tambah nilai ni maksudnya....kita menambah baikkan produk kita supaya menjadi sesuatu yg berbeza yg menjadikannya lebih bernilai dan lebih berharga.....contohnya.....A jual tudung....B pn nak jual tudung gak.....tp as B ni sorg yg kreatif dia telah menambah nilaikan tudung yg dia jual tu....dengan cara.....B jahitkan manik di tudung tu.....so walaupun A & B sama2 jual tudung....produk B dah ada tambah nilai....

one more...if we did some value added....of course we will incurred some cost.....so....the price will be a little bit higher than before....kdg2 org x fhm pasal ni.....but kita jgn jemu terangkan kat dorg nape price kita higher....sbb brg kita berbeza...ada tambah nilai kalo nk banding dgn brg yg lebih murah tu.....

ni akak letak gambar produk yg akak wat value added....akak beli brooch ni...but kalo jual biasa2 ja cam x best lak....coz ramai dh jual...so akak tambah la kristal sket.....so akak up la harga....after adding cost of the crystal.....

1st design

2nd design

3rd design

kalo korg tgk....2 brooch yg kat sebelah kiri tu yg dh di tambah nilai....n yg lg satu kat kanan tu yg belum ditambah nilai....yg original la.....

ok la....tu ja akak nk crita mlm ni....sok nk cuti 2 hr....tgk la camna...slalu kalo cuti2 ni x smpat nk update..hehe.....but i will try....ok....nnti kita smbg lg ek....

salam....

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak