Lepak But ........

assalamualaikum....

mlm  ni cadang nak kluar tgk promosi kraf kat dpn UWL ni...but...tetiba ujan lak dah.....dah janji ngan member nak kuar kul 9.....nasib baik lam kul 8.45 ujan pun benti....alhamdulillah...blh gak kluar....

sebenarnya aku ada urusan lain...nak g ATM la....kedai la....tu yg harap2 blh kluar tu....so....kitorg pegi la depan....mlm ni tak ramai usahawan kraf kat depan ni....maybe ramai ke komplex LADA.....or ada yang letih kot...tak pegi mana2.....

mlm ni takde konsert....coz mlm jumaat....so sebagai menghormati mlm jumaat ni...dorg juz pasang alunan lagu nasyid jer....ok la tu....ada gak hiburan....kalo tak pasang apa2...serius sunyi gile kat situ...org lalu lalang tak kan tau yg ada event kat situ....so bila ada sound something kat situ...aku tgk ramai gak la org yg lalu lalang singgah kat situ....kira ada effect la....

so dari nunggu je kat situ...kitorg cadang nak g minum jer....tak ramai pun...4 org je....juz lepak2....ilangkan bosan....borak2.....byk sembang pasal kemanusiaan i think.....

apa yg aku nak citer kat sini...bukan isi perbincangan kitorg...cewah.....hehe.....yg tu biar je kitorg yg tau..but...apa yg aku nak highlight kat sini ialah.....moral of the story yg aku dapat dr lepak2 mlm tu...antaranya...

kekadang kita rasa kita ada masalah yg besar...yg berat....kita tgk org blh gurau2 lg...but kita tak tau yg org lain pun ada masalah gak....bukannya sume org nak cerita masalah pada org lain...sume org of koz akan cover masalahnya kan....

lg satu....kita jgn terlalu cepat menilai org dari segi luaran....pergaulan dan ekonominya tanpa kita tau latar belakangnya.....this is not 1st time aku realize hal ni....dlu pun one of my crafter friend dh citer pasal hidup dia....org lain ske bandingkan hidup dia ngan org lain....nape org lain dh ok...dia still camni....nape org dh bli itu ini...dia blm.....nape camtu...nape camni.....

lastly dia terpaksa explain bahawa sume tu rezeki ALLAH....selain tu....kita kena tgk latar belakang kita n org yg dibandingkan tu dlu....kita asal dari family camna...dia camna......so dgn keadaan skang....kiranya kita pun dh berubah dari keadaan asal family dlu...dah ada kemajuan.....walaupun krg sket dr org lain....

so....rsnya setakat ni jela utk kali ni.....marilah sama2 kita muhasabah diri masing2.....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak