Senam Oh Senam

assalamualaikum.....

hr ni banjir dah makin surut...jalan kat depan umah pun dh mula nmpak...cuma meninggalkan bau yg kureng menyenangkan sket...sib baik kali ni air jernih sket...kena cam banjir thn lepas....dkt seminggu bau banjir tak ilang....tahan idung jer la...gi kedai...blk terus masuk umah...kluar umah terus g kedai....tak kuasa nak lepak lama2 kat halaman umah....

macam biasa la walaupun banjir tak sampai lam umah...anggaran 2 inci je lam porch...tetap kena membasuh lantai porch tu....dah banjir tu bawak segala macam nyer tanah...lumut...kotor...geli la nak biarkan....berdasarkan pengalaman lepas2...kali ni kitorg amik langkah cepat...air turun sket...basuh sket....turun lg bsh lagi....tanak tunggu sampai air kering dah....penat ko.....

pagi semalam basuh sket...n pagi ni basuh lagi....dh settle kan....tapi tu la penangan nye.....sakit badan....cam nak kejang sume urat badan nih....tu kitorg yg kena basuh porch jer....bayangkan kalo kena basuh satu rumah....campur ngan nak mengemas lagi....aduhhh.....

bukan aku tak wat excercise sblm ni....at least once a week aku skipping tau!.... tu kalo malas....kalo tgh rajin.... hari2 @ selang sehari aku excersice.....but....bila menghadapi keadaan mcm ni my body still rasa sakit2 gak...tu sib baik ada gak aku excercise...kalo tak...mau tercabut urat saraf agaknya....

ye la kan kalo ikut logik akal aku pun...bila skipping tu juz melibatkan pergerakkan some part of body...tp bila membasuh lantai....sume anggota badan kena gerak....menitik2 peluh aku cam tak senaman setahun...haha.....

tapi itu la....kalo nak bandingkan kita yg wat senaman ni...dgn org yang berkebun...or yg wat keja ladang....patutla dorg lebih kuat...ye lah...aktiviti harian dorg mmg melibatkan kerja berat....walaupun skang ni dah moden n ada bantuan mesin...but tenaga manusia tu yg plg utama...sbb tu org cam dorg susah kena penyakit....aktiviti dorg tu dh cam excercise dh....agaknya kalo suh dorg basuh lantai ni....small the pieces je kan....

so...sebagai peringatan untuk diri sendiri n sume.....jom la kita sama2 senam...selain dari untuk menjaga kesihatan...senaman ni penting untuk menghadapi kemungkinan yang tak dijangka macam aku ni...tetiba banjir...nak angkat barang lagi...nak basuh umah lg...kalo tak biasa senam...mau semput ko....

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak