Listen listen listen !!!!

assalamualaikum

semenjak dua menjak ni perkataan 6 huruf tiba2 jer jadi glamer sesangat.....dan org yg terlibat dah terlebih2 glamer lak rasanya....korg blh tgk la....merata2 kat dunia cyber ni org cakap pasal tu....just search ja...mcm2 yg kluar...yang lawak pun ada....

akak dah tgk video tu td....dah fhm la apa yg berlaku...akak taknak komen panjang sgt...as hal ni dah kecoh...then kalo komen lebih2 org akan kategorikan kita ni kat side mana satu kan....walaupun sebenarnya mmg kita akan lebih pada sebelah pihak tu...but untuk meyelamatkan diri... (blh ka?)......so mcm biasa....akan akan komen secara general dan neutral...haha....

ok....just imagine, if you try to speak to someone and give your opinion....but that person didn't want to hear you...apa  perasaan korg...kalo akak...serius x blh terima....coz akak dah biasa, lam family akak....kalo x puas hati bgtau....ckp ja....setakat bising2 nk menegakkan kebenaran tu dah biasa sangat dah...but alhamdulillah x penah gaduh....abah mmg suka bila ada some isu, semua org bg pendapat dan debatkan isu tu...even kdg2 isu tu x masuk akal dan dah ada jawapn...maybe coz dia bekas cikgu bahasa kot...haha...kalo kitorg x debatkan some isu tu n just terima ja pendapat org....tau x abah blh ckp apa...."mcm mana minda nk berkembang  kalo malas nk pikir dan asyik terima ja apa org sumbat lam otak kita...cuba pikir sket...."...so memasing mula la pikir2 cari pasal...hehe....

tp..dalam pada kitorg berdebat tu still ada etikanya....kitorg x penah gaduh2...dan x pernah meninggikan suara masing2....n yg penting kita akan dengar pendapat org lain jugak sebelum menyampuk bg pendapat sendiri....

bg akak etika dan disiplin tu penting......walaupun kita nk menyampaikan sesuatu yg kita rasa betul tu dgn penuh semangat....walaupun kita ada point yg padat dan tepat..siap ada fakta.....tp x semestinya kita meninggikan suara dan menggunakan nada suara yg agak menekan dan blh menimbulkan salah faham pihak lain....walaupun apa yg kita sampaikn tu betul skalipun...dgn cara penyampaian kita yg kdg2 agak keterlaluan bg sesetengah pihak...maybe org akan menyalah anggapkan pendapat kita tu....

ntahlah...ini semua just pandangan dan pendapat dari akak berdasarkan pemerhatian akak...pembacaan akak dan akak kaitkan dengan pengalaman dan pengetahuan akak....sori kalo ada yg x suka entry ni...

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak