Malaysian Driver

assalamualaikum.....

hr ni pun akak cuti lagi....replace cuti hari keputeraan Sultan Kedah smlm....hr ni x p mana2...masak2 n mkn2 kat quarters ja....coz nk siapkan my button project tu....nk bw blk this week....

kekadang blur jugak nk blog topik apa...ntah camna suddenly akak terpikir nk discuss pasal ni....Malaysian Driver...atau dalam bahasa melayunya pemandu di Msia.....bg org yg memandu...mesti korg tau kan....mcm2 karenah pemandu kat Msia ni kan...kadang2 kelakar...but kadang2 menyakitkan hati.....

kalo kat bandar2 besar...keta byk...but pemandu blh lak bertolak ansur...tp kalo kat bandar2 kecik la....blh dikatakan lebih 60% pemandu tidak bertolak ansur dijalan raya....contohnya...bila kita minta laluan...dah bg signal pun dorg lalu wat tatau ja....kdg2 siap marah2 lg...mcm jalan tu dia yg punya....

lg satu berkenaan sikap berterima kasih....bila lalu kat jalan sempit....kita bg dia jalan dulu....blh lak bila time selisih ngan kita tu...tgk kita pn x...wat muka sombong ja...heyyy kalo tau td ko nk menyombong camtu akak sodok keta ko masuk lam parit tepi tu tau dak.....(mcm la akak pakai keta besa sgt...hehe)

ni yg paling akak sakit otak.....bila kita potong keta kat depan kita...then ada la keta yg dtg arah bertentangan...sket punya jauh tuu...tp punya dok bg lampu...bg hon....helloooo....org bajet lepas la sbb tu org potong...kalo agak x lepas xkan org nk potong jgk....mcm nk ja akak bukak tingkap n jerit...."hang ingat aku nk bunuh diri ka !!" ...sabaq ja la...anggap ja spesis ni x penah kluar dr kampung halaman...dok bw keta lam kampung je...sbb tu penakut...ahakksss....

bab parking pun sama....ikut suka ja nak letak kat mana...kdg2 tu sampai x pikir yg dia dah menyusahkan org....bila org tegur nk marah org ckp org berlagak...apa yg ko buat tu ko x pikir lak.....kekadang block keta org....penah gak block dpn pagar umah org smpai tuan umah x blh kluar.....

smpai hr ni akak masih ingat lagi kenapa akak nk sangat2 amik lesen memandu...sbb peristiwa thn 1999 dlu...masa tu akak form 5...pegi skolah kekadang ngan basikal...kekadang abah antar ngan keta....satu hari tu akak p ngan basikal...on d way blk tu ujan lebat...akak pun dh separuh jln...terpaksa la teruskan jgk...smpai kat satu simpang, akak nk lintas...tp keta2 yg lalu lalang wat tak tau ja...akak dah angkat tangan minta laluan....tambah menyakitkan hati....ada yg siap gelakkan akak....seorg budak sekolah yg pakai baju sekolah yang dah basah kuyup dalam ujan lebat....bkn nk simpati pun....

lps tu akak nekad...by hook or by crook akak kena amik lesen...akak taknak org pandang rendah mcm tu lg...dan akak berjanji pada diri sendiri yg akak tak akan wat kat org lain mcm mana yg akak kena dlu...alhamdulillah...abis matriks akak dh ada lesen memandu....

so...malaysian driver....ubah la sikap2 dan sifat buruk semasa memandu tu...jgn pentingkan diri sendiri...tolonglah bertolak ansur dan bertimbang rasa ek....

salam

Comments

Popular posts from this blog

Keychain handmade paper @ Liznim Kraf

Liznim Kraf @ Galeri Kraftangan Perlis

Tips Rawatan Demam Campak